Gebeurtenis: Voorstelling: Roovers & Kuiper
Door: Digmon Roovers en Jan Kuiper
Special guest: Ceumar
Wanneer: Vrijdag 7 oktober 2011
Waar: Theater de Schalm

Roovers en Kuiper

Brazilian moves and grooves

Workshop, concert en aftersession

Een twintigtal leergierige gitaristen, -jong en oud- waren afgekomen op de workshop gitaar die voorafgaand aan het concert werd gegeven in de H.P. Keuningzaal van het Asser ICO. Bezitters van eenvoudige lesgitaren, kostbare Alhambra’s en een foeilelijke blauwe Fender van het model western. Hun drive om te komen dezelfde; de kunst afkijken van Digmon Roovers en Jan Kuiper en special guest, de Braziliaanse gitariste/vocaliste Ceumar. Na ruim een uur waren alle workshoppers een ervaring en 4 typisch Braziliaanse gitaarakkoorden rijker. Jan Kuiper was zo vriendelijk de akkoorden even op een A4 velletje af te beelden en voor iedere deelnemer een kopie ervan ter beschikking te stellen.

Dan volgt rond half negen in de grote theaterzaal de aftrap van het concert en er wordt geopend met het bluessy “Night sweats” en de spreekwoordelijke toon voor de rest van de avond is gezet. De aanwezigen worden op hun wenken bediend. De twee absolute topgitaristen die met hun snarenprestaties zo ver van iedereen lijken af te staan blijken in de praktijk zo benaderbaar als een pluchen teddybeer. Goedlachs en met liefde voor muziek en instrument tonen ze de aanwezigen op welk een hoog level ze inmiddels opereren en altijd met beide benen op de grond.

Terwijl Roovers met prachtige baslijnen en akkoorden de harten van de aanwezigen streelt, is het Kuiper, die met het blote oog niet te volgen vingervlugheid, een improviserende invulling geeft aan het geheel. Dit op een zodanige wijze, dat de achterliggende melodielijnen geen geweld wordt aangedaan en als zodanig herkenbaar blijven.

Dan is het de beurt aan special guest Ceumar, wiens naamdelen Ceu (hemel) en Mar (zee) een lyrische metafoor vormen voor haar zang- en gitaarspel. Ze bespeelt de aanwezigen en nodigt uit tot het met de stem uiten van ritmische klanken als bossanova en samba. Ze verhaalt over de herkomst van de oude de liederen die ze bezingt en bevrijdt ze van oude stoflagen zodat ze opnieuw mogen sprankelen. Tegen het einde van de avond gaan de pluggen uit de gitaren en zo ontstaat er ineens een soort van huiskamergebeuren waarbij ze zich spelend en zingend tussen het enthousiaste publiek begeeft.

Tenslotte volgt dan nog de aftersession in de foyer, waarbij Roovers en Kuiper een moedige zangeres/pianiste en een gitarist ieder hun onvergetelijke moments of fame gunnen.
Een juweel van een avond, dat was het.

Door Martin Hummel