Gebeurtenis; Jan Akkerman en band
Door; Jan Akkerman (gitaar), Coen Molenaar (toetsen), Wilbrand Meischke (bas) en Marijn van de Berg(drums)
Gezien; 24 september in ICO de Schalm in het kader van de “Kolk on Tour”
Info; www.janakkerman.nl

VOLGENDE KEER IN DE AGENDA!

Zo stug en ontoegankelijk als hij soms kan zijn, zo open en spraakzaam was hij nu. Jan Akkerman, de maestro van de Nederlandse gitaarmuziek, ongekend goed en weergaloos spelend op het kleine, maar intieme podium van de Schalm. Hoeveel superlatieven moet ik nog gebruiken om de virtuositeit van deze gitarist duidelijk te maken. Met Akkerman heeft de Kolk een speler van formaat binnen gehaald maar dat heeft men zich in Assen onvoldoende gerealiseerd. Akkerman heeft met grote namen uit de binnen en buitenlandse popmuziek samengewerkt zoals, Ramses Shaffy, Thijs van Leer, Kaz Lux, het Rosenberg Trio, Eric Vloeimans, BB King, Charlie Byrd en Cozy Powell. Speelde meerdere keren op het Montreux Jazz Festival en North Sea Jazz. Maakte diverse tours door Europa en Amerika en speelde recentelijk in Rusland, Syrië, Australië en Japan.

Akkerman, in Nederland vooral bekend vanwege zijn deelname aan internationaal beroemde bands uit vervlogen tijden zoals Brainbox en Focus, is niet te linken aan een bepaalde stijl en speelt zowel blues, jazz, gipsyjazz, als rock. Hij brengt deze avond vooral nummers van zijn laatste CD (Minor Details) ten gehore die hij op vermakelijk wijze aan elkaar praat en gaat muzikaal nog even terug naar the good old time. Het laatste tot groot genoegen van het oudere publiek, maar eveneens overduidelijk ook gewaardeerd door de jongere garde.

Akkerman speelt niet alleen zelf op het hoog niveau ook de muzikanten van zijn vaste band zijn van dezelfde klasse. Met toetsenist Coen Molenaar klikt het zichtbaar goed, ze houden elkaar nauwlettend in de gaten, het speelplezier spat er van af. Ook de mooie drummer, die ogenschijnlijk fysiek de meeste inspanning levert deze avond en de vriendelijk lachende bassist zijn een lust voor oog en oor.
Voor de echte audiofiel moet de resonantie in een box wel wat hinderlijk zijn geweest, maar het gros van het enthousiaste publiek is dit wellicht ontgaan.
Tussen publiek en Akkerman klikt het goed in de Schalm en dat vertaalt zich in extra speelminuten.
Het concert duurt daardoor beduidend langer dan de geplande twee keer drie kwartier. Het had van mij nog veel langer mogen duren.
Echt te gek en onbegrijpelijk dat er stoelen onbezet zijn gebleven.

Esther Wagenaar